Glamoč, grad kulturno-historijskih spomenika: Najveći nišan u Evropi

Na području Glamoča nalaze se nišani koji su zasigurno među najznačajnijim ne samo u BiH i na Balkanu već i cijeloj Evropi. Među njima su i nišan Omer-age Bašića, najveći u BiH, ali prema informacijama i najveći u Evropi tog oblika, kao i jedinstveni nišan u Vidimljanskom haremu, koji se naziva fenjer, prenosi Anadolija.

Jedinstveni primjer

Tu su i nišani na kojima je uklesano kako su ljudi sa tih prostora još prije dva i dva i po vijeka odlazili na hadž.

“Stojimo pored najvećeg nišana u BiH, ali postoje informacije da je najveći i u Evropi ovog oblika. On je visok oko četiri metra i dva centimetra od ploče koja ga drži i prečnik mu je 96 centimetara. A, prečnik turbana je dosta veći zato što 25 centimetara izlazi izvan unutrašnjeg. Ovo je jedinstven primjer u BiH ovih dimenzija”, rekao je Muhamed ef. Dragolovčanin, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Glamoč. Spomenik je ukrašen topuzom (buzdovanom) i interesantnom orijentalnom ornamentikom u kamenorezu.

Veoma zanimljiv podatak je i da je nišan sačuvan tokom Prvog, te Drugog svjetskog rata, tokom postojanja dvije bivše Jugoslavije, ali i da je preživio posljednji rat u Bosni.

Neizostavna lokacija

“Spomenik Ivi Loli Ribaru je u Glamoču, pa je grad bio neizostavna lokacija za obilaske. Glamoč je prelijepa sredina i prirodni ambijent. Sve su ovo dodaci kojim bismo mogli da obogatimo turističku ponudu ovoga grada”, zaključuje Muhamed ef. Dragolovčanin.