Гламоч, град културно-историјских споменика: Највећи нишан у Европи

На подручју Гламоча налазе се нишани који су засигурно међу најзначајнијим не само у БиХ и на Балкану већ и цијелој Европи. Међу њима су и нишан Омер-аге Башића, највећи у БиХ, али према информацијама и највећи у Европи тог облика, као и јединствени нишан у Видимљанском харему, који се назива фењер, преноси Анадолија.

Јединствени примјер

Ту су и нишани на којима је уклесано како су људи са тих простора још прије два и два и по вијека одлазили на хаџ.

“Стојимо поред највећег нишана у БиХ, али постоје информације да је највећи и у Европи овог облика. Он је висок око четири метра и два центиметра од плоче која га држи и пречник му је 96 центиметара. А, пречник турбана је доста већи зато што 25 центиметара излази изван унутрашњег. Ово је јединствен примјер у БиХ ових димензија”, рекао је Мухамед еф. Драголовчанин, главни имам Меџлиса Исламске заједнице Гламоч. Споменик је украшен топузом (буздованом) и интересантном оријенталном орнаментиком у каменорезу.

Веома занимљив податак је и да је нишан сачуван током Првог, те Другог свјетског рата, током постојања двије бивше Југославије, али и да је преживио посљедњи рат у Босни.

Неизоставна локација

“Споменик Иви Лоли Рибару је у Гламочу, па је град био неизоставна локација за обиласке. Гламоч је прелијепа средина и природни амбијент. Све су ово додаци којим бисмо могли да обогатимо туристичку понуду овога града”, закључује Мухамед еф. Драголовчанин.