Туризам

Подручје општине обилује значајним туристичким потенцијалима, са акцентом на рекреативни, ловни, културни и вјерски туризам. Спортски туризам се развио у тој мјери да се на годишњем нивоу организује манифестација “Дани планинара“, а релативно велики број је обиљежених планинарских стаза које су постале већ стандардне трасе успона на Рајан (преко Храста), те Словињ (што представља нешто дужу стазу, цца 30км).

Туристичка културна понуда базира се на заштићеним културно-историјским споменицима, градитељској цјелини “Стари град“ и археолошком подручју, остацима касноантичке базилике “Врба“, те изложбени простор камених скулптура “Лапидаријум“. Свакако треба споменути и “Башића машет“ (монументални исламски надгробни споменик из 18.в.) и “Камен на три пиљка“ (средњевјековни стећак). Вјерски туризам представљају поред горе поменутих остатака касноантичке базилике Врба, Храм Силаска Светог Духа у Гламочу, Градска црква, (саграђена 1920-30), Храм Светих Апостола Петра и Павла, Ваган, Гламоч (1910), Манастир “Веселиње“ у селу Врба код Гламоча, посвећен рођењу Св. Јована Крститеља (1970-75), Жупна црква Св. Илије Пророка и Жупни дом, те градска Бегрија џамија (1885).

Од културних и привредних манифестација са туристичким предзнаком треба издвојити “Културно љето“ које се традиционално одржава крајем седмог мјесеца и “Дане гламочког кромпира“ половином октобра мјесеца који настоје рекламирати и пласирати најпознатији производ гламочког краја, кромпир.

Природне љепоте

Највеће језеро у туристичкој понуди Гламоча је вјештачко ЈЕЗЕРО ХРАСТ, површине 25.000 м² на удаљености од града 3 км. На њему се налази мотел у изградњи и 7 бунгалова који су у фази опремања, док је у једном могуће преноћиште. Погодно је за рекреацију, излете, купање, спортски риболов.

језеро Храст

ЈЕЗЕРО БУСИЈА, површине цца 4.000 м², налази се у непосредној близини града на удаљености од око 1,5 км и до њега се може доћи директно из центра града у правцу спортско –рекреативне зоне Бусија.

ШАТОРСКО ЈЕЗЕРО, површине 8.000 м² налази се на планини Шатор на надморској висини од 1480 м и ледничког је поријекла. Најбољи прилаз језеру је из правца Босанског Грахова. Овај бисер међу планинским језерима окружен је прелијепим шумама и пашњацима, а непосредно изнад њега се може пронаћи алпски ендем –рунолист. Језеро настањује још један значајан алпски ендем, репати водоземац –тритон, који опстаје у потпуно чистим и незагађеним воденим срединама. Посјетилац ове несумњиве љепоте понекад се може послије купања у бистрој и прохладној води, на обалама језера грудвати снијегом из шаторских вртача. Поред језера налази се мотел који је у функцији у љетном периоду, а у плану је и обнова бунгалова.

Шатор језеро

ПЛАНИНСКИ ТУРИЗАМ

Гламоч поседује изванредне могућности за развој планинског туризма, јер се на обронцима планина простиру савршени, природно обликовани, терени за зимске спортове. Велика надморска висина погодује припремама спортиста, а у свему посебно мјесто заузима могућност искориштавања природних ресурса за производњу органски здраве хране и ловног туризма.

На 2 км од града налази се планина Рајан са уређеним планинарским стазама. Постоји једна лакша планинарска траса из правца Медвјед поток –камп Бусија за планинаре почетнике, излетнике и све љубитеље природе. Осим поменуте планине Рајан (1220 мнв.) у близини града, Медвјед потока на коме се налази уређено мјесто за роштиљање у шумском амбијенту са столовима и клупама, спортско –рекреативне зоне Бусија, постоје услови за планинарство и на околним планинским масивима Шатору, Виторози, Старетини, Цинцару… Постоје планинарске рутепрема Виторогу са полазне тачке село Дубраве.

Ова стаза Дубраве –Виторог сматра се екстремном стазом за одважније планинаре. Још једна екстемнија стаза је село Зајаруга –Словињ, успон врло тежак, дужина стазе цца 6000 м у оба правца, вријеме успона 2 –3h. Успон поовој планинарској рути се организује од стране Планинарског друштва „Бусија“у склопу љетњег планинарског кампа у Бусији.

ИЗЛЕТНИЧКИ И БИЦИКЛИСТИЧКИ ТУРИЗАМ

У оквиру љетних туристичких активности, сваке недјеље, Бициклистички клуб ,,Ливно“организује вожњу бициклима на неку од околних планина, са тежњом да привуче што већи број младих људи ради упознавања природних љепота ових крајева. Посебно, атрактивне вожње су на Шатор планини – Шаторско језеро, Цинцар –Кујача –Гламочко поље.

ЗИМСКИ ТУРИЗАМ

Зимски туризам једнако као и планински има изванредне могућности. Повољни климатски услови, велика надморска висина, значајна висина сњежног покривача и релативно дуг период сњежних дана погодује зимским спортовима. У плану је уређење скијашке стазе са успињачом на поменутом локалитету Медвјед Поток на удаљености од града свега 5 км. Посјетиоци се могу смјестити у хотелу Сплит који ради и у зимској сезони. Исхрана туриста са разноврсном понудом јела домаће гастрономије је могућа у локалним ресторанима: Ресторан „Парк“ у центру града преко пута градског парка и „Ресторан Реско“ на улазу у град из правца Бања Луке.

ЛОВНИ ТУРИЗАМ

Собзиром да се терени у Гламочу простиру од 900–2006 м надморске висине, одликује га велика разноврсност биљног и животињског свијета. У фаунистичком смислу располаже разноврсним и богатим ловним фондом крупне и ситне дивљачи. Од крупне дивљачи важноје издвојити: мрког медвједа који је стављен под заштиту, вука, дивље свиње, срнећу дивљач, лисице, куна златица,дивља мачка… Од пернате фауне треба издвојити орла, сокола, сову ушару, дивљу патку (селица), тетријебе (дивља кокош), па чак и доста ријетка појава крстарећих јата лешинара (бијелоглавог супа). У склопу редовних годишњих активности Ловачко друштво „Тетријеб“ Гламоч организује и сусрете ловаца.На поменутим језерима, Храст и Бусија, која обилују рибом, могуће је организовати спортски риболов (пињурица, оштруљ (оструга), ситнољускави клен, бјелица, поточна пастрмка).

СЕОСКИ ТУРИЗАМ

Општина Гламоч има одличне услове за развој сеоског (руралног) туризма. Сеоски туризам се развија све у циљу очувања народне архитектуре, традиционалних дрвених кућа (брвнара) покривеним шимлом, са огњиштем и старинским намјештајем који оставља утисаки сјећање на трен како се живјело у старинска времена. Изузетак чини етно домаћинство породице Ненадић, које се налази у насељу Ћирићи и располаже са финим и уређеним двориштем са четири бунгалова са могућношћу преноћишта и дневног боравка. У оквиру истих налазе се предмети из старине који су служили у свакодневној употреби наших предака, тако да у неку руку представља и прави мали етно музеј. Етно село Ненадић такође нуди разноврсну кухињу домаће гастрономије спремљену на традиционалан начин нашег поднебља.

КУЛТУРНО –ИСТОРИЈСКЕ ЗНАМЕНИТОСТИ (историјски и археолошки туризам)

Лапидариј представља изложбени простор камених скулптура. Налази се у дворишту Дома културе у самом центру града. У лапидарију се налази неколико стећака, у виду плоча, поклопаца и орнамената из античког периода (илирски, римски). Значајни су орнаменти са римског бунара из Исаковаца и камени блок са угравираним ликом врховних делматских (илирских) божанстава –лик бога Силвана и богиње Дијане.

Табија.Изнад центра Гламоча, у дијелу који носи име Стари град, видљиви су остаци тврђаве. Носи име Табија, што на турском значи тврђава. Остали су срушени зидови и једна кула која данас пркоси времену. Градитељска цјелина –Стари град у Гламочу проглашена је националним спомеником Босне и Херцеговине од стране Комисије за очување националних споменика 2005. године.

Миљокази у Бусији и остаци римске калдрмепредстављају остатке римских путева соли из Паноније ка провинцији Далмацији. То су камени стубови висине око 1,5 метар укопани у земљу те су имали функцију да показују удаљеност (часове хода) између насеља на путном правцу и да представе градитеље путева из тог времена. Таква два миљоказа постоје у дијелу града који носи сликовит назив Бусија. Највећи број споменика из античког периода пронађен је у подручју села Халапић на локалитету Градина и Црквина.

Башића машет се убраја у једно од гламочких чуда. Овај нишан се сматра највишим и најмонументалнијим муслиманским над-гобњаком у Босни и Херцеговини. Надгробњак је подигнут 1798. у част Омераге Башића. Налази се у селу Јакир крај магистралне цесте М –15 Ливно–Гламоч на 4 км од града. Споменик је украшен топузом (буздованом) и интересантном оријенталном орнаментиком у каменорезу.

Камен на три пиљка такође представља једно од гламочких чуда. Налази се у селу Подградина на 5 км од Гламоча према Ливну. Овај феномен представља двојни средњо-вјековни стећак који стоји на само три каменчића –пиљка.

Врба базилика је такође значајан културно –историјски споменик. Стављена је под заштиту од стране Комисије за очување националних споменика Босне и Херцеговине. Представља рано-хришћански храм из VI вијека н.е. Саграђена је у вријеме владавине римског цара Јустинијана, што указује на важност овог простора у доба Римске империје. На Врби се налазе остаци римског насеља Салвиума, које је имало статус града у периоду владавине римског цара Хадријана у II вијеку н.е. Налази се на 5 км од Гламоча, поред магистралног путног правца М –15 Ливно– Гламоч у непосредној близини манастира Веселиње.

Спомен музеј Иво Лола Рибар налази се на 4 км од града на путном правцу према Бањалуци. Овај меморијални (спомен) музеј смјештен је окружењу борове шуме и представља споменик подигнут у част народног хероја који је трагично настрадао у авионској несрећи на Гламочком пољу у Другом свјетском рату.

СМЈЕШТАЈНИ КАПАЦИТЕТИ И РЕСТОРАНИ

Општина Гламоч тренутно има смјештајне капацитете на двије локације:

  • Хотел „Сплит“ се налази у самом центру града и располаже са 24 собе (укључујући једнокреветне, двокреветне и трокреветне) које имају 45 кревета. Хотел ради непрекидно и током зимске сезоне.
  • „Етно село Ненадић“ се налази на 1,5 км од центра града у насељу Ћирићи, подно поменуте планине Рајан и има смјештајни капацитет од 10 кревета
  • Ресторан „Парк“ налази се у центру града преко пута градског парка. Угоститељски објекат нуди разноврсна јела домаће кухиње припремљена на традиоционални начин нашег понебља. Ресторан располаже са 60 мјеста са могућношћу проширења.
  • Ресторан „Реско“ налази се на самом улазу у град из правца Бања Ресторан нуди разноврна јела домаће кухиње, јањеће печење, јела са роштиља и млијечне производе (тврди пуномасни сир, кајмак и кисело млијеко) припремљене по традиционалној рецептури. Капацитет ресторана је 70 мјеста са могућношћу проширења.