Објављен нови Јавни позив за мјеру подршке инвестицијама у примарну пољопривредну производњу

У оквиру пројекта EU4AGRI, који финансира Европска унија, објављен је Јавни позив за мјеру подршке инвестицијама у примарну пољопривредну производњу.  

У оквиру овог јавног позива на располагању је 3.5 милиона КМ, а средства подршке по једној пријави могу износити од 15.000 КМ до 300.000 КМ. За сваки пројекат подносилац пријаве мора осигурати властито суфинансирање у износу од минимално 35% укупног износа прихватљивих трошкова предложене инвестиције, изузев за сектор производње воћа и поврћа гдје властито суфинанасирање износи минимално 30%.  

Прихватљиви подносиоци пријава за додјелу бесповратних средстава у оквиру мјере подршке могу бити обрти/самостални предузетници, задруге и предузећа.

Ко се може пријавити на овај Јавни позив?

Кроз овај јавни позив Европска унија ће подржати пољопривредна газдинства која доприносе стабилизацији/јачању производне конкурентности и повећању нивоа продуктивности примарне пољопривредне производње кроз модернизацију и увођење нових технологија и иновација, унапређењу квалитета производа, хигијене и сигурности хране, промовисање добрих пословних пракси и одрживог развоја путем побољшања управљања природним ресурсима, заштите околиша, заштите радника и сигурности хране, те доприносе ублажавању посљедица насталих услијед пандемије COVID-19.

За подршку инвестицијама у примарну пољопривредну производњу прихватљиви су сви пројекти који се односе искључиво на пољопривредне секторе као што су: производња млијека, меса, узгој житарица и уљарица, узгој воћа, укључујући виноградарство и маслине, узгој поврћа, производња садног материјала (саднице воћа, пресаднице поврћа и сјеменски кромпир), производња јаја, узгој рибе, узгој зачинског биља, љекобиља, и гљива, као и производња меда.

Пријаве се могу поднијети од 23.11.2022. године, док је крајњи рок за подношење пријава је 31. јануар 2023. године до 15:00 сати. Пријаве поднесене након истека рока се неће узети у разматрање.  

Пријаве се подносе искључиво путем електронског система доставе пријава https://javnipoziv.undp.ba/  који је обезбиједио EU4AGRI пројекат. Достављање пријава у било којем другом формату (е-маил, пошта, фаx и сл.) није прихватљиво и пријаве достављене на тај начин неће бити узете у разматрање.  

Додатна питања у вези овог позива се могу доставити путем формулара за питања на wеб страници пројекта https://javnipoziv.undp.ba/ , у периоду од 24.11.2022. до 23.01.2023. године

Прва онлине ИНФО сесија бит ће одржана у сриједу, 23. новембра у 14:00 сати, путем Фејсбук странице EU4AGRI.

Поред тога, у наредном временском периоду бит ће организован низ информативних сесија у градовима широм БиХ. Информације о тачном термину и мјесту одржавања истих, бит ће објављене путем наше wеб странице.

Више информација о овом Јавном позиву можете сазнати путем званичне wеб странице пројекта www.eu4agri.ba .